Hoezo mensen?
Peter heeft veel ervaring als interimmanager opgedaan. Soms was hij dan afdelingshoofd, bijvoorbeeld van een IT-afdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken en soms was hij kwartiermaker, bijvoorbeeld voor de bouw van een groot multifunctioneel centrum in de gemeente Eindhoven. En dan weer was hij programmamanager voor de gemeente Lelystad en hielp hij die gemeente om projecten voor stedelijke (her)ontwikkeling en infrastructuur op de rit te zetten en daar Europese subsidie voor binnen te halen. Peter is nog steeds als interim manager actief, recent doet hij bijvoorbeeld coördinerend werk voor Blink kunstcollectief. Schroom niet om contact op te nemen als je hem in denkt te kunnen zetten.
Het gaat hier om mensenwerk. En vooral over samenwerking tussen mensen. Vaak over afdelingen en organisatiegrenzen heen. En omdat dat type samenwerking steeds sterker als een rode draad door het werk van Peter ging lopen, heeft hij daar zijn eigen gedachtegoed over ontwikkeld.
Wat is dat dan voor een gedachtegoed?
Je kan het gedrag van een individueel mens modelleren als een doe-cirkel en een denk-cirkel die aan elkaar gekoppeld zijn; die in elkaar grijpen. Peter laat zien hoe je een sterk vergelijkbaar model ook voor een groep mensen kunt maken. Hij komt via een aantal duidelijk beschreven denkstappen tot het onderstaande model.
Ter linkerzijde van dit model heeft hij in de denkcirkel drie processen benoemd, te weten "kennisvorming", "methodevorming" en "overtuigd geraken". Deze drie processen, tezamen met de "volgorde van doen" waarmee groepen hun denk- en doecirkels doorlopen, kunnen in zijn analyse op diverse manieren verstoord raken. Hij spreekt er dan over dat zo'n groep "uit zijn evenwicht" is. Hij beschrijft die verstoringen van het evenwicht uitvoerig en reikt daarmee een denkkader aan, met behulp waarvan je de toestand van een groep kunt diagnosticeren. Maar dat niet alleen, zijn denkkader reikt ook ingrepen aan waarmee je zo'n groep weer terug in een evenwichtstoestand kunt krijgen. Hij heeft dat allemaal netjes opgeschreven in "De Aggregatiemens".
In dat boek geeft hij in verdiepingskaders aan hoe men deze vorm van denken kan onderbouwen met het werk van bekende filosofen uit de geschiedenis, zoals Plato, Hume, Spinoza, Kant, etc.. Interessant daarbij is dat Peter een geheel eigen kentheoretische positie inneemt, die optimistisch is over de mogelijkheid van mensen tot het vergaren en verdiepen van hun kennis. En dat is hoopgevend in een tijd waarin men lak lijkt te hebben aan "waarheid" en veel mensen door de bomen het bos niet meer kunnen zien.
Meer weten? Lees het boek De Aggregatiemens (zie het kader rechts).
of lees één van deze andere mooie voortbrengsels:
Een artikel van Peter in het magazine "Stadswerk". Hij onderzocht hoe gemeenten met maatschappelijk vastgoed omgaan en hij presenteert een oplossing die kan helpen.
Diverse gemeenten vonden het leuk om een workshop te doen waarbij Jan Vayne op de piano speelde, terwijl Peter de ambtenaren leerde om hem in het gareel te houden.
Een echte vakidioot werkt in de vakantie gewoon door, bijvoorbeeld om mee te helpen met een strobouw project in Lent, en daar dan een verslagje van te maken.
Deze sidekick is wellicht ook leuk. Een verslag dat Peter maakte van een buurtbarbecue die Peter meehielp te organiseren.
De provincie Zeeland en de gemeente Sluis waren ook blij met dit rapport van Peter over de aanleg van een draadloos netwerk.
Je kan ook het interview lezen dat Ben Kuiken namens "nieuworganiseren.nu" bij Peter Schuttevaar afnam om hem over zijn boek De Aggregatiemens te bevragen:
https://www.nieuworganiseren.nu/toolbox/boeken/de-aggregatiemens/