Vitha is het bedrijf van Peter

Vitha is in 2005 opgericht door Peter Schuttevaar om diensten rondom samenwerking en groepsgedrag te leveren. In de loop van de jaren is het netwerk van Vitha flink gegroeid en er wordt met diverse partners samengewerkt.

Meer dan dertig jaar professionele ervaring hebben Peter geleerd dat er drie manieren zijn om samenwerking te verbeteren. Door de gevestigde orde eens flink op te schudden, door met creatieve impulsen en verrassende invalshoeken te komen en door een professionele verdieping te maken in het begrip van groepsgedrag, zodat je dat groepsgedrag in goede banen kunt leiden.

Kort gezegd, Vitha is "dwars" als het moet, "fris" als het gewenst is en vooral erg "raak" als dat nodig is. Deze drie termen typeren de aard van de dienstverlening van Vitha.

 

Vitha is de zakelijke kant van Peter. Nog steeds actief op de volgende fronten:

  • verzorgen van onderwijs, trainingen en modules bijvoorbeeld voor NCOI.
  • verzorgen van voordrachten en spreekbeurten.
  • verzorgen van advies over samenwerkingsproblematiek
  • verzorgen van advies over IT (veelal op het snijvlak IT/Bedrijfskunde).
  • interim management
  • subsidie advies

 

Verder zijn de boeken die Peter schreef ook via diverse kanalen te koop als hardcopy,

bijvoorbeeld bij Bruna:https://www.bruna.nl/entity/peter-schuttevaar-P0001275491

of bij De Slegte:  https://www.deslegte.com/auteurs/peter-schuttevaar-97079/

 

Enkele referenten aan het woord:

 

"Beste Peter, Langs deze weg wil ik je bedanken voor de inspirerende wijze waarop je een workshop hebt verzorgd voor de adviseurs van Stade Advies BV."

Johan Kruithof

---------------------------------------------------

 

Bij het proces om meer regie te voeren op het ruimtelijke beleid in de sociale sector heeft Vitha ons geholpen om door de grenzen van onze eigen Maastrichtse context heen te breken.

John Wijland, gemeente Maastricht

----------------------------------------------------

 

"Vitha heeft een procesaanpak waarin de mens centraal staat ... zo werk je in stapjes naar een programma toe dat ook wordt gedragen", "de gebruikers kregen het gevoel serieus genomen te worden, dat we het samen met hen wilden doen"

Hans van den Oord, gemeente Eindhoven

Tien vreemde tegenstrijdige waarheden over samenwerking

  1. Samenwerken is (een vorm van) groepsgedrag. Mensen zijn sociale wezens dus tonen we van nature groepsgedrag. Waarom moet samenwerking dan vaak tegen de klippen op bevochten worden?
  2. Piano 'spelen' voelt niet aan als werken. Toch moet je het professioneel beoefenen om ook buiten de eigen huiselijke kring enige indruk te maken. Samen 'iets doen' voelt ook niet als als werken. Toch heb je een professionele aanpak nodig zodra de samenwerking de eigen organisatie overstijgt.
  3. Heb je er net een paar jaar over gedaan om een mooi gezamenlijk plan te maken. Heb je je vooral niet laten hinderen door factoren van haalbaarheid en zo, omdat dat de verbeelding nogal afremt. Dan blijkt ‘ineens’ dat het onbetaalbaar is.
  4. Waar meningen uiteen lopen tracht menig manager met gedeelde normen en waarden een basis voor samenwerken te creëren. Helaas blijkt de kakofonie van normen en waarden nog lastiger te dirigeren dan die van de meningen.
  5. Proces en middel zijn als communicerende vaten: om processen uit te kunnen voeren heb je middelen nodig, maar bij het invoeren van middelen ontstaan ook weer andere processen. Wie is de kip en wie het ei?
  6. De communicerende vaten van mens en doel: andere mensen creëren andere doelen, maar bij ander doelen moet je vaak ook weer andere mensen zoeken. Wie is de kip en wie het ei?
  7. Menig manager wil zelf dynamisch zijn en beweging creëren. De samenwerkingsprofessional laat dat over aan de samenwerkingspartners en zoekt zelf vooral naar rust en evenwicht op de hoofdlijnen.
  8. Wie een samenwerking met succes op gang brengt staat hem later vaak in de weg, namelijk als die samenwerking volwassen 'dreigt' te worden.
  9. Bij groepen die te graag ergens in 'uit willen blinken' neemt de kwaliteit van de samenwerking meestal sterk af. Terwijl men als groep alleen door een hoge kwaliteit van samenwerken kan uitblinken.
  10. De meeste deelnemers aan een samenwerking hebben een achterban. Soms staat een intensieve samenwerking van de deelnemers een effectieve samenwerking van hun achterbannen in de weg.

Peter is a relationship-oriented business leader who excels at understanding management challenges and works very well with the people involved in a project. Peter is also a creative musician and philosopher, and an outstanding conversationalist on a wide variety of subjects.

Mark Parrott, Rimric Corporation (USA)